Yanlis anlasilmasin, o kadar cok problemimiz varki, bunlarin icinde bu kadar kucuk problemler ile ugrasalimmi bende bilmiyorum. Koy sigorta gitsin diyebiliriz. Yazinin devami isini umursayanlar icin...
Uzun sure icinde bulundugum projelerde, birlikte calistigim is arkadaslariyla, proje kontrol ve takibinden sorumlu elektrik muhendisleriyle ve panocularla da bu tartismalara girdim, uzatmiyim, sonuc yok.
Ironiktir ki problemi daha once atalarimiz bir atasozu ile cok guzel ozetlemisler: "Asagi tukursem sakal, yukari tutkursem biyik" sendromu.
Ne diyoruz? Ne istiyoruz? Problem ne?
Panolarda kullandigimiz Faz Sinyal Lambalari sigorta korumali olmali mi?
Birinci yaklasim: - Evet olmali! Cunku .....cunkuleri cok, kabloyu korur, lambayi korur, hatta totalde sistemi bile korur,...
Ikinci yaklasim: - Hayir olmamali! -ki bende su anki tecrubemle bu yaklasima daha cok yakinim. Olmamali! Cunku herhangi bir sekilde sigorta atar veya indirilirse servis gorevlisi veya elektrik islerinden hic anlamayan biri panoda enerji yok diye dusunup, kontrolsuz bir sekilde elektrik'e tutulabilir.
Peki, sen ne yapiyorsun diye sorabilirsiniz. hemen soyleyeyim, hem tasarladigim, hem siparis verip projelerimde kullandigim panolarda -"simdilik"- sinyal lambasi icin sigorta kullaniyorum.
Otoriteler, kanunlar, yonetmelikler ne diyor diye merak ettim, biraz arastirma yaptim.
Elektrik ic tesisleri yonetmeligi diyorki:
- Elektrik hatları eriyen telli sigortalar yada kesiciler ile korunmalıdır.
- Sigortalar, koruyacakların iletkenlerin ve aygıtların tehlikeli biçimde ısınmalarını önleyecek nitelikte seçilmelidir.
- İletken kesitlerinin akım tüketilen yerlere doğru küçüldüğü noktalara sigorta konulmalıdır. Önceki sigorta küçük kesiti de koruyorsa ayrıca ikinci bir sigorta konulması gerekmez.
Salih Becer - 2009 (St.Petersburg/Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder