9 Mayıs 2010 Pazar

2D- iki boyutlu barkod sistemi nedir?


2 boyutlu(2D) barkod nedir?

Bugunlerde yeni yeni karsilastigimiz 2 boyutlu(2D) barkod sistemi nedir, niye ihtiyac oldu, eskisi neyimize yetmiyordu diye merak ettim. 2D diye yaziliyor, bu iki boyutlu oldugunu gosteriyorki, ben acikcasi uc boyutlusu ciktiginda nasil bir seye benzeyecek cok merak ediyorum. Oncelikle 2D-iki boyutlu barkodlar tartismasiz, bir boyutlu konvansiyonel lineer barkodlara gore daha fazla bilgi iceriyorlar. 2D barkodlar ile ayni alana daha fazla bilgi sigdirilabiliyor. 2D barkod sisteminde dikkatimi ceken en onemli ozellik su ki, bu sistemde normalde kullandigimiz lazer barkod okuyucular(alisveris merkezinde gorduklerimiz) ve CCD okuyucular(telefon ve fotograf makinesi mercekleri) yerine light pen(isik kalemi) ile kolayca ve cok prtaik sekilde barkod okumak mumkun oluyor.



Burdan anliyoruzki cok yakinda isik kalemleri ile  gundelik hayatta daha cok karsilasacagiz. Isik kalemi ile ilgili bir blog yazmaninda vakti gelmistir. Cin-shangay merkezli firmalar ile irtibata gecip "made in chine" etiketli bu urunlerin satisi ve distributorlugu icin altyapi calismalarina baslanilabilir. Su anki mevcut durumda kullanilan lazer barkod okuyucular(alisveris merkezinde kullanilanlar) 2D-iki boyutlu barkodlari okuyamiyorlar.

Bazi firmalar 2D-iki boyutlu barkodlari kullanmaya basladi bile, ne kadar hizli yayilir bilinmez ama gectigimiz aylarda ilac ve eczaciilik genel  mudurlugu yaptigi bir duyuru ile bu standartin ilac sektorunde kullanilacagini bildirdi.

Hemen bir arastirdim ne kadar bu light-pen'ler diye, baya pahali, ama cinli dostlarimiz bizim icin bunuda dusunmus, bu kadar pahali isik kalem almak yerine hem 1D hem 2D barkod okuyabilen klasik konvansiyonel lazer barkod okuyuculara benzer okuyucu yapmislar, fiyatida cazip. Bu urun hakkinda detayli bilgi icin yandaki pdf dosyasini inceleyebilirsiniz. Dosyada goreceginiz profesyonel avrupa yapimdir, muadil cin yapimi olanini da rahatlikla temin edebiliyorsunuz. (PDF8000.)


PDF417 standarti nedir?

PDF417 2D barkodun tipik adidir, ve yine PDF417, 2D barkod sisteminin spesifik sembolik adidir.

Klasik konvansiyonel lineer barkodlar'in sembolik adi neydi peki? (Cevap: Code 39).

PDF417 trendi, buyuk miktarda bilgi paketinin en son teknolojik gelismeler ile daha kucuk alana sigdirma sanatidir.  Cok kisa bir surede PDF417 olarak isin icinde olanlar tarafindan bilinen standart, dunya geneline kendi kendine 2D barkod sistemi olarak yayilmistir. Ve enteresandir PDF417 standarti 2D uygulamalarda bugune kadar birinci tercih olarak cogu teknolojide zaten kullanilmis.



Peki bu 2D-iki boyutlu barkodlar nasil gorunur?





Konvansiyonel 1D Lineer Barkod (Code 39)
Yukardaki resimde klasik barkod. 
Tek satirli, tek boyutlu. 
Niye tek boyutlu? Cunku, tum bilgi yatayda yazili kodlanmis. Veriyi buyutmek isterseniz, genisligide otomatik olarak genisleteceksiniz demektir.










2D-Iki boyutlu Barkod (PDF417)
Bu bir 2D-iki boyutlu barkod goruntusudur. Daha teknik bicimde PDF417. Bilgi hem dikey hemde yatay olarak kodlanmis. Bu teknik ile bu resme 2710 karakter sigdirmak mumkun. Ayrica etiketin ustundeki silinmelere, cizilmelere karsi bir hata tolerans sistemide gelistirilmis. 90 satiriniz var ve her satira 30 karakter yazabiliyorsunuz, her satir "codeword" denilen bir kod ile baslayip bitiyor, her codeword 4 karakter ve 4 bosluktan olusuyor.

1D-bir boyutlu barkodlar tarihmi olacak?

Hayir. Her iki teknolojide is birligi icinde hayatimizda yer almaya devam edecek. 2D barkodlar alisveris merkezlerinde gordugumuz butun urunlerde yerini alir ama urunlere verilen seri numaralari gibi basit uygulamarda 1D barkodlar kolaylik bakimindan kullanilmaya devam edilir.


Nasil 2D-iki boyutlu barkod olustururum?

2D barkodlar oldukca yeni bir uygulama. Eger sizde kendinize ozel 2 boyutlu barkodlar olusturmak isterseniz buradan programi inidirebilirsiniz. Bilgisayari kapatip acmak isterse, pas gecebilirsiniz, yinede calisir.

Eger herhangi bir program indirmeden online olusturmak isterseniz burayi tiklayin.


"Salih Becer" yazisinin 2D-iki boyutlu hali asagidaki gibi...


qrcode


Daha degisik uygulamalarda yapabilirsiniz, mesela oyle bir barkod hazirlayalim ki barkod okundugunda bilgisayar veya telefon direk bir web sitesini acsin.

Ornek olarak asagidaki kodu hazirladim, kodu okuttugunuzda direk www.salihbecer.blogspot.com adresine gideceksiniz.













Mesela kontak bilgilerinizi bir koda sigdirabilirsiz, bunu web sitenizde bir resim olarak yayinlarsiniz, kod okutuldugunda, fotolariniz, telefon numaralariniz, adresleriniz gibi bilgilere ulasilabilir. www.scanlife.com adresine kayit olarak sizde daha degisik uygulamalar olusturabilirsiniz.

Ve bomba! Motorola Android ile 2D-iki boyutlu barkod okuma show! - buyuleyici...





Pijamalari giyme vakti geldi ben kacar...
Salih Becer - 2010 (St.Petersburg/Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...

8 Mayıs 2010 Cumartesi

Enerji Tasarruflu Ampuller Nasıl Seçilir...? - Uygun renk sicakligi nedir?


Tablolar MEGAMAN markasi icin hazirlanmis, ama ayni teknik ozellikler butun lambalar icin gecerlidir...



Doğru Watt değerine sahip lambalar seçin


Enerji dostu ampuller geleneksel hafif ampullere kıyasla sadece beşte bir enerji tükettiğinden, aşağıdaki Watt Değerleri çevirim Tablolarını baz alarak akkor ampullerinizi, halojen ampullerinizi veya metal halojen ampullerinizi değiştirmek için daha düşük watt değerine sahip enerji dostu ampuller seçebilirsiniz.



WAT DEĞERİ ÇEVRİM TABLOSU
Akkor ampulleri değiştirin::
MEGAMAN®Vs.Standard Bulb
4W20W
5W25W
7W35W
9W45W
11W60W
15W75W
20W100W
23W125W
Halojen ampulleri değiştirin:
MEGAMAN®
CFL GU10
Vs.Halogen
GU10
7W30W
9W40W
11W50W
Metal Halojen Ampulleri değiştirin:
MEGAMAN®
CLUSTERLITE
Vs.Metal Halide Lamp
56W70W
80W100W
120W150W
200W250W
320W400W
Halojen Reflektörleri değiştirin:
MEGAMAN®
CFL AR111
Vs.Halogen
Ø111
9W35W
11W50W






Etiketinde En Yüksek Enerji Verim Sınıfını yazan ürünlere bakın


Avrupa Birligi ve Amerika Birlesik Devletleri gibi pek çok ülke ve bölge enerji verimi politikalari benimsemis ve tüketicilerin ürün satin alirken daha saglikli karar vermelerine yardimci olmak için enerji sarfiyati ve verimi ile ilgili bilgiler sunmaya yönelik zorunlu veya istege bagli Enerji Verim Etiketi programini yürürlüge koymustur.
Cihazin enerji verimi, etiket üzerindeki bir dizi enerji verim sinifi ile ifade edilir. Mesela EU direktifleri tarafindan öngörülen A Sinifi en yüksek enerji verimini ifade ederken G Sinifi en düsük verimi temsil eder. Etiketler ayni zamanda müsteriye farkli modeller arasinda seçim yaparken baska faydali bilgiler de vermektedir.
Her etiket üzerinde bu bilgiler yer alacaktır:
1. A'dan G'ye enerji verimi kategorisi
2. Ampulün lümen cinsinden ışık akışı
3. Ampulün watt cinsinden enerji tüketimi
4. Ampulün saat cinsinden ortalama ömrü






Enerji Tasarruflu bir Ampulün ömrünü kontrol edin


Yeni bir ışık kaynağı veya yedek ampul satın alırken, ampulün ömrü çok önemli bir kriterdir. Uzun ömre sahip olan bir enerji dostu ampul, bakım maliyetleri ve aşamlarında tasarruf sağlar, ayrıca doğaya atılan katı atık miktarını da düşürecektir.Genel olarak enerji tasarruflu bir ampul 6,000 ila 15,000 saat kullanılabilir. Zaman faktörü dikkate alındığında, enerji dostu bir ampulün ortalama maliyeti, akkor bir ampule göre çok daha düşük olabilmektedir.



Ampul MaliyetiOrtalama SaatOrtalama Ampul Maliyeti / saatCost per hr
Enerji Dostu Ampul(11W)6 YTL10,0000,0006 YTL
Akkor Ampul(60W)1 YTL1,0000,001 YTL





Uygun Renk Sıcaklığı Seçiniz


Colour Renk Sıcaklığı K (Kelvin) birimiyle ifade edilen bir ışık Rengi aralığıdır. Renk sıcaklığı ne kadar düşük olursa ışık da o kadar tatlı kırmızı veya sarı renk tonunda olur. Böyle bir ışık kaynağı, rahat bir his uyandıracak şekilde huzurlu bir ortamın yaratılmasında en uygun ışık kaynağıdır. öte yandan bu değer yükseldikçe ışık soluk mavi veya beyaz renk tonunda yansır. Tüketiciler tercihlerine, uygulama alanına ve istenen aydınlatma etkisine dayalı olarak enerji tasarruflu ampulün renk sıcaklığı seçilebilir.


Renk Isıs
2700K=Sıcak beyaz
3000K=Sıcak beyaz
4000K=Soğuk beyaz
6500K=Gün Işığı




Ampulün islevlerini kontrol ederek Lamba Tabanına uygun ebat seçiniz.


Ampuller farkli sekillerde, ebatlarda ve islevlerde karsimiza çikar. Enerji tasarruflu ampul teknolojisi gelistikçe, artik akkor ampullere esdeger ölçülerde pek çok farkli model gelistirilmektedir. En yaygin sekiller mum, klasik akkor görünümünde olanlar, globe ve reflektördür.Enerji tasarruflu bir ampul seçerken ampulünüzün islevini tespit etmek zorundasiniz. Gizli isiklandirma, dekoratif aydinlatma, güvenlik, okuma, spot veya baska bir amaç için mi kullanilacak? Mesela avizeniz için bir mum ampule ihtiyaciniz var veya okuma lambasi olarak parlakligi yüksek bir reflektör ampul kullanmayi düsünüyorsunuz.Dikkate alinmasi gereken diger kriter ampulün duy kismidir. Kullanacaginiz armatürün duy kismini kontrol ederek ona uyum saglayacak ampul çesidine bakin. En yaygin olan lamba tabanlari sunlardir:



Lamba Tabanları/td>
ince (mum) duylu=E14
Normal Edison duylu=E27
İngiliz duylu=B22
GU10=GU10
GX53=GX53







Çevre Duyarliligi


Dünya, küresel isinma, sera gazi etkisi, kirlenme, enerji kaynaklarinin azalmasi gibi sadece bizim için degil gelecek kusaklar için de tehlike arz eden çok sayida problemle karsi karsiyadir. "Yesile Yönelis” trendi revaçta olsa da çevreyi koruma adina derhal tedbir alinmasi hepimizin sorumlulugudur.
Bazi enerji tasarruflu ampuller çevrenin korunmasinda daha fazla efor sarfetmekte ve kursun ve civa dahil olmak üzere tehlikeli maddelerin kullanimini daha tavizsiz sekilde kontrol etmektedir. Ayrica, üretim ve ambalajlama safhalarinda geri dönüsümlü malzeme kullanan çesitler, kati atiklari azaltmaktadir.


Kaynak: http://www.megaman.com.tr/global/greenroom/how_to_choose_an_esl.php



Salih Becer - 2009 (St.Petersburg/Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...

2 Mayıs 2010 Pazar

Faz sinyal lambalari sigorta korumali olmali mi?

Detaylara inmeden once su konuda anlasalim, faz sinyal lambasi derken pano kapaklarinda kullandigimiz, panoda enerji olup olmadigini gostermesini istedigimiz kucuk lambaciklardan bahsediyoruz.


Yanlis anlasilmasin, o kadar cok problemimiz varki, bunlarin icinde bu kadar kucuk problemler ile ugrasalimmi bende bilmiyorum. Koy sigorta gitsin diyebiliriz. Yazinin devami isini umursayanlar icin...


Uzun sure icinde bulundugum projelerde, birlikte calistigim is arkadaslariyla, proje kontrol ve takibinden sorumlu elektrik muhendisleriyle ve panocularla da bu tartismalara girdim, uzatmiyim, sonuc yok.


Ironiktir ki problemi daha once atalarimiz bir atasozu ile cok guzel ozetlemisler: "Asagi tukursem sakal, yukari tutkursem biyik" sendromu.


Ne diyoruz? Ne istiyoruz? Problem ne?


Panolarda kullandigimiz Faz Sinyal Lambalari sigorta korumali olmali mi?
Birinci yaklasim: - Evet olmali! Cunku .....cunkuleri cok, kabloyu korur, lambayi korur, hatta totalde sistemi bile korur,...
Ikinci yaklasim: - Hayir olmamali! -ki bende su anki tecrubemle bu yaklasima daha cok yakinim. Olmamali! Cunku herhangi bir sekilde sigorta atar veya indirilirse servis gorevlisi veya elektrik islerinden hic anlamayan biri panoda enerji yok diye dusunup, kontrolsuz bir sekilde elektrik'e tutulabilir.


Peki, sen ne yapiyorsun diye sorabilirsiniz. hemen soyleyeyim, hem tasarladigim, hem siparis verip projelerimde kullandigim panolarda -"simdilik"- sinyal lambasi icin sigorta kullaniyorum.


Otoriteler, kanunlar, yonetmelikler ne diyor diye merak ettim, biraz arastirma yaptim.


Elektrik ic tesisleri yonetmeligi diyorki:


  1. Elektrik hatları eriyen telli sigortalar yada kesiciler ile korunmalıdır.
  2. Sigortalar, koruyacakların iletkenlerin ve aygıtların tehlikeli biçimde ısınmalarını önleyecek nitelikte seçilmelidir.
  3. İletken kesitlerinin akım tüketilen yerlere doğru küçüldüğü noktalara sigorta konulmalıdır. Önceki sigorta küçük kesiti de koruyorsa ayrıca ikinci bir sigorta konulması gerekmez.
Birinci madde bizi sigorta kullanmaya mecbur birakiyor, ikinci madde isinma ile ilgili ki, lambamizin isinmasi soz kunusu degil, ama lambayi besleyen kablonun isinmasi her zaman icin mumkun. Yine isinmayi onlemek icin sigorta sart gibi gorunuyor. Ama ucuncu madde sanki bizi sigorta kullanmaktan kurtariyor gibi. Mahkemelerde  surunmemek icin bilirkisi destegine ihtiyac var. 


Salih Becer - 2009 (St.Petersburg/Rusya)

Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...