24 Temmuz 2010 Cumartesi

Google'ın Nexus One'dan öğrendikleri!

Google'ın cep telefonu Nexus One tarihe karıştı, ama alınan dersler Google'ın aklına kazındı...


Nexus One'ın en önemli özelliği, direkt Android işletim sisteminin geliştiricisi olan Google'ın isteklerine uygun bir donanıma sahip olmasıydı. Ancak üretici HTC, Nexus One'dan çok daha gelişmiş cep telefonları üretince bu ürün gölgede kaldı.

İnternet üzerinden direkt satış modeli büyük ilgi çekti. Aracıyı ortadan kaldıran bu sistem ile daha ekonomik cepler dönemi başlayabilirdi. Ancak reklam ve tanıtım bu yüzden yetersiz kaldı, aracıların pazarlaması olmadan satışlar düştü.

Fakat şüphesiz en büyük sebep, Amerika'nın en zayıf servis sağlayıcısı T-Mobile'ın seçilmiş olmasıydı. Hat özgürlüğü olsaydı ya da daha kaliteli görüşme hizmetleri sağlansaydı işler bu kadar kötü gitmeyebilirdi. Üstelik Google, bir donanım firması değildi ve satış sonrası destekte müşterinin kafası karıştı. İşte bütün bunlar Google'a önemli dersler oldu.

Kaynak : Chip.com.tr



Salih Becer - 2010 (St.Petersburg/Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...

En Büyük Hızlar


Bazı Hareketlilerin Erişebildiği En Büyük Hızlar (Hepsi için referans aynıdır.)

Yanlis haberlere dikkat etmeli

Cnnturk.com'da 23 Temmuz 2010 tarihinde "Bilim ve Teknoloji" bolumunde cikan "Rusya gozunu Merkure dikti" baslikli yazi dikkatimi cekti. Yazida Rusya'nin merkur'e arastirma amacli bir uzay araci gondermeyi dusundugunden ve bu uzay yolculugunun 87 bin 969 dunya gunu sureceginden bahsedilmis. Bu rakam bana biraz astronomik geldi. 87 bin 969 gun 241 dunya yili yapiyorki bu kabul edilebilir bir rakam degil. Gunumuz teknolojosinde bir uzay aracinin dunya'dan cikip merkure varmasinin 241 yil surmesi icin el arabasi ile gidiyor olmasi gerek.

Online ansiklopedik yardimcimiz Wikipedia'yi acip dunya ile merkur arasindaki mesafeye baktim. 150 milyon km. Cokta degilmis.

Ardindan yine wikipedia'da uzay aracinin ne kadar hizla hareket ettigini buldum. Insanli uzay araclari 39.897 km/sa.

150 milyon km'yi 39.897'e boldugumuzde uzay aracimizin kac saatte merkure vardigini buluyoruz. Cevap=3.759saat

3.759 saatide 24'e boluyoruz buldugumuz cevap 156 gun.

Yani hicte cnnturk'un iddia ettigi gibi 241 yil degil, 156 gun cikiyor. 

Yazim hatasi olabilir diye cnnturk'e mail yazdim ama bir cevap yok herzamanki gibi. Cevap olursa yazarim.



Salih Becer - 2010 (St.Petersburg/Rusya)


Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...

9 Mayıs 2010 Pazar

2D- iki boyutlu barkod sistemi nedir?


2 boyutlu(2D) barkod nedir?

Bugunlerde yeni yeni karsilastigimiz 2 boyutlu(2D) barkod sistemi nedir, niye ihtiyac oldu, eskisi neyimize yetmiyordu diye merak ettim. 2D diye yaziliyor, bu iki boyutlu oldugunu gosteriyorki, ben acikcasi uc boyutlusu ciktiginda nasil bir seye benzeyecek cok merak ediyorum. Oncelikle 2D-iki boyutlu barkodlar tartismasiz, bir boyutlu konvansiyonel lineer barkodlara gore daha fazla bilgi iceriyorlar. 2D barkodlar ile ayni alana daha fazla bilgi sigdirilabiliyor. 2D barkod sisteminde dikkatimi ceken en onemli ozellik su ki, bu sistemde normalde kullandigimiz lazer barkod okuyucular(alisveris merkezinde gorduklerimiz) ve CCD okuyucular(telefon ve fotograf makinesi mercekleri) yerine light pen(isik kalemi) ile kolayca ve cok prtaik sekilde barkod okumak mumkun oluyor.



Burdan anliyoruzki cok yakinda isik kalemleri ile  gundelik hayatta daha cok karsilasacagiz. Isik kalemi ile ilgili bir blog yazmaninda vakti gelmistir. Cin-shangay merkezli firmalar ile irtibata gecip "made in chine" etiketli bu urunlerin satisi ve distributorlugu icin altyapi calismalarina baslanilabilir. Su anki mevcut durumda kullanilan lazer barkod okuyucular(alisveris merkezinde kullanilanlar) 2D-iki boyutlu barkodlari okuyamiyorlar.

Bazi firmalar 2D-iki boyutlu barkodlari kullanmaya basladi bile, ne kadar hizli yayilir bilinmez ama gectigimiz aylarda ilac ve eczaciilik genel  mudurlugu yaptigi bir duyuru ile bu standartin ilac sektorunde kullanilacagini bildirdi.

Hemen bir arastirdim ne kadar bu light-pen'ler diye, baya pahali, ama cinli dostlarimiz bizim icin bunuda dusunmus, bu kadar pahali isik kalem almak yerine hem 1D hem 2D barkod okuyabilen klasik konvansiyonel lazer barkod okuyuculara benzer okuyucu yapmislar, fiyatida cazip. Bu urun hakkinda detayli bilgi icin yandaki pdf dosyasini inceleyebilirsiniz. Dosyada goreceginiz profesyonel avrupa yapimdir, muadil cin yapimi olanini da rahatlikla temin edebiliyorsunuz. (PDF8000.)


PDF417 standarti nedir?

PDF417 2D barkodun tipik adidir, ve yine PDF417, 2D barkod sisteminin spesifik sembolik adidir.

Klasik konvansiyonel lineer barkodlar'in sembolik adi neydi peki? (Cevap: Code 39).

PDF417 trendi, buyuk miktarda bilgi paketinin en son teknolojik gelismeler ile daha kucuk alana sigdirma sanatidir.  Cok kisa bir surede PDF417 olarak isin icinde olanlar tarafindan bilinen standart, dunya geneline kendi kendine 2D barkod sistemi olarak yayilmistir. Ve enteresandir PDF417 standarti 2D uygulamalarda bugune kadar birinci tercih olarak cogu teknolojide zaten kullanilmis.



Peki bu 2D-iki boyutlu barkodlar nasil gorunur?





Konvansiyonel 1D Lineer Barkod (Code 39)
Yukardaki resimde klasik barkod. 
Tek satirli, tek boyutlu. 
Niye tek boyutlu? Cunku, tum bilgi yatayda yazili kodlanmis. Veriyi buyutmek isterseniz, genisligide otomatik olarak genisleteceksiniz demektir.










2D-Iki boyutlu Barkod (PDF417)
Bu bir 2D-iki boyutlu barkod goruntusudur. Daha teknik bicimde PDF417. Bilgi hem dikey hemde yatay olarak kodlanmis. Bu teknik ile bu resme 2710 karakter sigdirmak mumkun. Ayrica etiketin ustundeki silinmelere, cizilmelere karsi bir hata tolerans sistemide gelistirilmis. 90 satiriniz var ve her satira 30 karakter yazabiliyorsunuz, her satir "codeword" denilen bir kod ile baslayip bitiyor, her codeword 4 karakter ve 4 bosluktan olusuyor.

1D-bir boyutlu barkodlar tarihmi olacak?

Hayir. Her iki teknolojide is birligi icinde hayatimizda yer almaya devam edecek. 2D barkodlar alisveris merkezlerinde gordugumuz butun urunlerde yerini alir ama urunlere verilen seri numaralari gibi basit uygulamarda 1D barkodlar kolaylik bakimindan kullanilmaya devam edilir.


Nasil 2D-iki boyutlu barkod olustururum?

2D barkodlar oldukca yeni bir uygulama. Eger sizde kendinize ozel 2 boyutlu barkodlar olusturmak isterseniz buradan programi inidirebilirsiniz. Bilgisayari kapatip acmak isterse, pas gecebilirsiniz, yinede calisir.

Eger herhangi bir program indirmeden online olusturmak isterseniz burayi tiklayin.


"Salih Becer" yazisinin 2D-iki boyutlu hali asagidaki gibi...


qrcode


Daha degisik uygulamalarda yapabilirsiniz, mesela oyle bir barkod hazirlayalim ki barkod okundugunda bilgisayar veya telefon direk bir web sitesini acsin.

Ornek olarak asagidaki kodu hazirladim, kodu okuttugunuzda direk www.salihbecer.blogspot.com adresine gideceksiniz.













Mesela kontak bilgilerinizi bir koda sigdirabilirsiz, bunu web sitenizde bir resim olarak yayinlarsiniz, kod okutuldugunda, fotolariniz, telefon numaralariniz, adresleriniz gibi bilgilere ulasilabilir. www.scanlife.com adresine kayit olarak sizde daha degisik uygulamalar olusturabilirsiniz.

Ve bomba! Motorola Android ile 2D-iki boyutlu barkod okuma show! - buyuleyici...





Pijamalari giyme vakti geldi ben kacar...
Salih Becer - 2010 (St.Petersburg/Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...

8 Mayıs 2010 Cumartesi

Enerji Tasarruflu Ampuller Nasıl Seçilir...? - Uygun renk sicakligi nedir?


Tablolar MEGAMAN markasi icin hazirlanmis, ama ayni teknik ozellikler butun lambalar icin gecerlidir...



Doğru Watt değerine sahip lambalar seçin


Enerji dostu ampuller geleneksel hafif ampullere kıyasla sadece beşte bir enerji tükettiğinden, aşağıdaki Watt Değerleri çevirim Tablolarını baz alarak akkor ampullerinizi, halojen ampullerinizi veya metal halojen ampullerinizi değiştirmek için daha düşük watt değerine sahip enerji dostu ampuller seçebilirsiniz.



WAT DEĞERİ ÇEVRİM TABLOSU
Akkor ampulleri değiştirin::
MEGAMAN®Vs.Standard Bulb
4W20W
5W25W
7W35W
9W45W
11W60W
15W75W
20W100W
23W125W
Halojen ampulleri değiştirin:
MEGAMAN®
CFL GU10
Vs.Halogen
GU10
7W30W
9W40W
11W50W
Metal Halojen Ampulleri değiştirin:
MEGAMAN®
CLUSTERLITE
Vs.Metal Halide Lamp
56W70W
80W100W
120W150W
200W250W
320W400W
Halojen Reflektörleri değiştirin:
MEGAMAN®
CFL AR111
Vs.Halogen
Ø111
9W35W
11W50W






Etiketinde En Yüksek Enerji Verim Sınıfını yazan ürünlere bakın


Avrupa Birligi ve Amerika Birlesik Devletleri gibi pek çok ülke ve bölge enerji verimi politikalari benimsemis ve tüketicilerin ürün satin alirken daha saglikli karar vermelerine yardimci olmak için enerji sarfiyati ve verimi ile ilgili bilgiler sunmaya yönelik zorunlu veya istege bagli Enerji Verim Etiketi programini yürürlüge koymustur.
Cihazin enerji verimi, etiket üzerindeki bir dizi enerji verim sinifi ile ifade edilir. Mesela EU direktifleri tarafindan öngörülen A Sinifi en yüksek enerji verimini ifade ederken G Sinifi en düsük verimi temsil eder. Etiketler ayni zamanda müsteriye farkli modeller arasinda seçim yaparken baska faydali bilgiler de vermektedir.
Her etiket üzerinde bu bilgiler yer alacaktır:
1. A'dan G'ye enerji verimi kategorisi
2. Ampulün lümen cinsinden ışık akışı
3. Ampulün watt cinsinden enerji tüketimi
4. Ampulün saat cinsinden ortalama ömrü






Enerji Tasarruflu bir Ampulün ömrünü kontrol edin


Yeni bir ışık kaynağı veya yedek ampul satın alırken, ampulün ömrü çok önemli bir kriterdir. Uzun ömre sahip olan bir enerji dostu ampul, bakım maliyetleri ve aşamlarında tasarruf sağlar, ayrıca doğaya atılan katı atık miktarını da düşürecektir.Genel olarak enerji tasarruflu bir ampul 6,000 ila 15,000 saat kullanılabilir. Zaman faktörü dikkate alındığında, enerji dostu bir ampulün ortalama maliyeti, akkor bir ampule göre çok daha düşük olabilmektedir.



Ampul MaliyetiOrtalama SaatOrtalama Ampul Maliyeti / saatCost per hr
Enerji Dostu Ampul(11W)6 YTL10,0000,0006 YTL
Akkor Ampul(60W)1 YTL1,0000,001 YTL





Uygun Renk Sıcaklığı Seçiniz


Colour Renk Sıcaklığı K (Kelvin) birimiyle ifade edilen bir ışık Rengi aralığıdır. Renk sıcaklığı ne kadar düşük olursa ışık da o kadar tatlı kırmızı veya sarı renk tonunda olur. Böyle bir ışık kaynağı, rahat bir his uyandıracak şekilde huzurlu bir ortamın yaratılmasında en uygun ışık kaynağıdır. öte yandan bu değer yükseldikçe ışık soluk mavi veya beyaz renk tonunda yansır. Tüketiciler tercihlerine, uygulama alanına ve istenen aydınlatma etkisine dayalı olarak enerji tasarruflu ampulün renk sıcaklığı seçilebilir.


Renk Isıs
2700K=Sıcak beyaz
3000K=Sıcak beyaz
4000K=Soğuk beyaz
6500K=Gün Işığı




Ampulün islevlerini kontrol ederek Lamba Tabanına uygun ebat seçiniz.


Ampuller farkli sekillerde, ebatlarda ve islevlerde karsimiza çikar. Enerji tasarruflu ampul teknolojisi gelistikçe, artik akkor ampullere esdeger ölçülerde pek çok farkli model gelistirilmektedir. En yaygin sekiller mum, klasik akkor görünümünde olanlar, globe ve reflektördür.Enerji tasarruflu bir ampul seçerken ampulünüzün islevini tespit etmek zorundasiniz. Gizli isiklandirma, dekoratif aydinlatma, güvenlik, okuma, spot veya baska bir amaç için mi kullanilacak? Mesela avizeniz için bir mum ampule ihtiyaciniz var veya okuma lambasi olarak parlakligi yüksek bir reflektör ampul kullanmayi düsünüyorsunuz.Dikkate alinmasi gereken diger kriter ampulün duy kismidir. Kullanacaginiz armatürün duy kismini kontrol ederek ona uyum saglayacak ampul çesidine bakin. En yaygin olan lamba tabanlari sunlardir:



Lamba Tabanları/td>
ince (mum) duylu=E14
Normal Edison duylu=E27
İngiliz duylu=B22
GU10=GU10
GX53=GX53







Çevre Duyarliligi


Dünya, küresel isinma, sera gazi etkisi, kirlenme, enerji kaynaklarinin azalmasi gibi sadece bizim için degil gelecek kusaklar için de tehlike arz eden çok sayida problemle karsi karsiyadir. "Yesile Yönelis” trendi revaçta olsa da çevreyi koruma adina derhal tedbir alinmasi hepimizin sorumlulugudur.
Bazi enerji tasarruflu ampuller çevrenin korunmasinda daha fazla efor sarfetmekte ve kursun ve civa dahil olmak üzere tehlikeli maddelerin kullanimini daha tavizsiz sekilde kontrol etmektedir. Ayrica, üretim ve ambalajlama safhalarinda geri dönüsümlü malzeme kullanan çesitler, kati atiklari azaltmaktadir.


Kaynak: http://www.megaman.com.tr/global/greenroom/how_to_choose_an_esl.php



Salih Becer - 2009 (St.Petersburg/Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...

2 Mayıs 2010 Pazar

Faz sinyal lambalari sigorta korumali olmali mi?

Detaylara inmeden once su konuda anlasalim, faz sinyal lambasi derken pano kapaklarinda kullandigimiz, panoda enerji olup olmadigini gostermesini istedigimiz kucuk lambaciklardan bahsediyoruz.


Yanlis anlasilmasin, o kadar cok problemimiz varki, bunlarin icinde bu kadar kucuk problemler ile ugrasalimmi bende bilmiyorum. Koy sigorta gitsin diyebiliriz. Yazinin devami isini umursayanlar icin...


Uzun sure icinde bulundugum projelerde, birlikte calistigim is arkadaslariyla, proje kontrol ve takibinden sorumlu elektrik muhendisleriyle ve panocularla da bu tartismalara girdim, uzatmiyim, sonuc yok.


Ironiktir ki problemi daha once atalarimiz bir atasozu ile cok guzel ozetlemisler: "Asagi tukursem sakal, yukari tutkursem biyik" sendromu.


Ne diyoruz? Ne istiyoruz? Problem ne?


Panolarda kullandigimiz Faz Sinyal Lambalari sigorta korumali olmali mi?
Birinci yaklasim: - Evet olmali! Cunku .....cunkuleri cok, kabloyu korur, lambayi korur, hatta totalde sistemi bile korur,...
Ikinci yaklasim: - Hayir olmamali! -ki bende su anki tecrubemle bu yaklasima daha cok yakinim. Olmamali! Cunku herhangi bir sekilde sigorta atar veya indirilirse servis gorevlisi veya elektrik islerinden hic anlamayan biri panoda enerji yok diye dusunup, kontrolsuz bir sekilde elektrik'e tutulabilir.


Peki, sen ne yapiyorsun diye sorabilirsiniz. hemen soyleyeyim, hem tasarladigim, hem siparis verip projelerimde kullandigim panolarda -"simdilik"- sinyal lambasi icin sigorta kullaniyorum.


Otoriteler, kanunlar, yonetmelikler ne diyor diye merak ettim, biraz arastirma yaptim.


Elektrik ic tesisleri yonetmeligi diyorki:


  1. Elektrik hatları eriyen telli sigortalar yada kesiciler ile korunmalıdır.
  2. Sigortalar, koruyacakların iletkenlerin ve aygıtların tehlikeli biçimde ısınmalarını önleyecek nitelikte seçilmelidir.
  3. İletken kesitlerinin akım tüketilen yerlere doğru küçüldüğü noktalara sigorta konulmalıdır. Önceki sigorta küçük kesiti de koruyorsa ayrıca ikinci bir sigorta konulması gerekmez.
Birinci madde bizi sigorta kullanmaya mecbur birakiyor, ikinci madde isinma ile ilgili ki, lambamizin isinmasi soz kunusu degil, ama lambayi besleyen kablonun isinmasi her zaman icin mumkun. Yine isinmayi onlemek icin sigorta sart gibi gorunuyor. Ama ucuncu madde sanki bizi sigorta kullanmaktan kurtariyor gibi. Mahkemelerde  surunmemek icin bilirkisi destegine ihtiyac var. 


Salih Becer - 2009 (St.Petersburg/Rusya)

Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...

25 Nisan 2010 Pazar

Pano acilimlarinda sik gorulen hatalar


Pano acilimlarinda sik gorulen hatalar

Gun gecmiyorki projelerde yeni bir hata ile karsilasmayalim, bugune kadar tanistiklarimi asagida bir liste haline getirdim. Cogu yazili bir kanun degildir...

1. Genel

- Sigorta kodlamalari ve linye numaralandirmalari sirali, anlasilir olmali
- Pano ismi mutlaka belirtilmis olmali
- Sigorta aciklamasi mutlaka belirtilmis olmali
- Pano kurulu gucu, talep gucu ve akimi belirtilmis olmali
- Atlama kablolari tipi, kesiti ve uzunlugu(yaklasik) mutlaka belirtilmis olmali
- Topraklama tipi mutlaka belirtilmis olmali
- Her linye icin faz durumu(tek faz, uc faz) ve faz numarasi(L1,L2,L3) belirtilmis olmali
- IP koruma sinifi mutlaka belirtilmis olmali
- 50A ve ustu salterlerde kisa devre akimi kesme kapasitesi belirtilmis olmali (tavsiye)
- Ayri bir tablo hazirlamaktansa linye kullanim mekanlari pano acilimina islenmeli(tavsiye)
- Yuklerin fazlara dagilim hesabi mutlaka islenmis olmali,
- Her panoda dagitim sigortalarinin %20'sinden az olmamak uzere rezerv otomat birakilmali (tavsiye)


2. Ana dagitim panolari'nda;

- Sayac marka ve modeli projede mutlaka belirtilmis olmali ve "Elektrik Kurumu" tarafindan onayli bir model olmali,
- Sayac icin ayri 3 adet, olcu aletleri icin ayri 3 adet akim trafosu olmali. Genelde sadece 3 adet gosterilir. (Bazi model sayaclar 100A'e kadar akim trafosuz calisabilir).
- Faz sinyal lambalari sigorta korumali olmamali (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Ana salter termik manyetik korumali, akim kesme kapasitesi %85'e kadar ayarlanabilir(50A ve ustu icin), kisa devre akimi kesme kapasitesi belirtilmis olmali,
- Sigorta kodlarina dikkat edilmeli, dagitim sigortalari kacak akim koruma salteri veya kesici olmamali, (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Baralarla ilgili genelde problem cikmaz ama, ilerde problem yasamamak icin bara kesit hesabinin projeye islenmis olmasi ve bunun kontrol edilmesinde fayda var.

3. Aydinlatma ve Priz Panolarinda;

- Aydinlatma linyesi sigortalari kacak akim koruma roleli olmamali (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Priz linyesi sigortalari mutlaka kacak akim koruma roleli olmali (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Aydinlatma linyelerinde gruplama ve haliyle kontaktor varsa, kontaktor ve pako salter tipi mutlaka belirtilmis olmali, (yoksa aydinlatma otomasyonu icin kontaktor secimi makalesine goz atabilirsiniz...)
- Aydinlatma linyelerinde gruplama varsa her grup icin sinyal lambasi konmasinda fayda var. (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Aydinlatma linyelerinde gruplama varsa ve haliyle kontaktor kullanildiysa anahtarlama semasi mutlaka eklenmis olmali,
- Aydinlatma linyelerinde gruplama varsa ve haliyle kontaktor kullanildiysa, kontaktor beslemesi icin bir otomat ayrilmis olmasina dikkat edilmeli, genelde unutulur.
- Eger reklam tabelamiz ve/veya vitrinimiz varsa bunlar icin zaman rolesi konulmasinda fayda var. (tavsiye)

4. UPS veya Jenerator Transfer Panosu

- Ayirici 4 kutuplu olmali, yani transfer durumunda notr'de ayirmali

- Manyetik alan ureten cihazlar UPS veya Jenerator uzerinden beslenmemeli. Ve eger bunlarin ekipmanlari sahada farkli yerlerde ise ana unite ve ekipmanlarinin ayni fazdan beslenmis olmasina dikkat edilmeli.
- Acil durum yonlendirme armaturleri kesintide yanan tip ise UPS veya Jenerator panosu uzerinden beslenmemeli. Surekli yanan tip ise problem yok beslenebilir.
- Yukun sebekedenmi yoksa UPS/Jenerator uzerindenmi beslendigini gosteren sinyal lambalari olmali
- Zayif akim sistemleri ve otomatik kapilar bu pano uzerinden beslenmeli(tavsiye)


5. MCC - Mekanik Kontrol Panolari


- Ana sigorta yaninda yangin durumunda komple panonun elektrigini kesecek kesici konulmali
- devami bir sonraki yazida


Salih Becer - 2009 (St.Petersburg/Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...

Pano siparisi verirken dikkat edilmesi gereken noktalar


Pano Siparisi Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Asagidaki hususlar projede gosterilmez, siparis vermeden once karar verilmeli, ve panocu uyarilmali,

1. Montaj tipi (ayakli pano  veya duvar montaj)
1.1. Duvar montaj ise siva alti veya siva ustu montaj
1.2. Ayakli pano ise, zemine onceden tugla ile ankraj yapilmasi unutulmamali, veya pano siparisi verilirken metal ankrajli verilmeli
2. Kablo giris-cikis yerleri (ustten veya alttan)
2.1. Ustten ise, su sizdirmamasi icin her kablo icin rakor siparis edilmeli (panocu nakliye esnasinda rakorlu pano kutusuna girmedigi icin, rakorlari ters takip yer kazanabilir, sahadaki teknisyenin panolar geldiginde kontrol edip ters takilmis ise yonlerini degistirmesi gerekebilir)
3. Aydinlatma, priz, ups/jenerator ve mcc panolarinda kablo giris yerleri ustte ise uste, altta ise alta her linye'nin her damari icin ayri ayri olmak uzere ayri renklerde klemens dusunulmeli. Bu klemensler uzerinde linye numaralarinin yazilmasi unutulmamali. Panonun montajini yapacak olan teknisyen icin muthis kolayliktir. Bu klemens sirasinin hemen ustunde klemensler ile rakorlar arasina kablo kanali istenmesi kablo karmasini onlemek icin faydali olacaktir.
4. Eger kaliteli bir pano isteniyorsa, panocuyu butun kablolarda kablo basligi(yuksuk) kullanmasi ve kablolarin kablo acma pensesi ile acilmasi istenebilir.
5. Panolar mutlaka cift kapakli olmali. Birinci kapagi acinca sigortalar, ikinci kapak acildiginda kablolara ve baralara dokunulabilmeli. Ic kapak mumkun oldugunca plastik secilmeli, metal ise topraklama jumper'larinin yapilmasi mutlaka istenmeli
6. Projede yazmiyor ise panocuya, pano karkasi IP koruma sinifi ve pano karkas markasi tercihi bildirilmeli.
7. Bazi panocularin sayac takma lisanslari yoktur, bu firmalar siparisten sonra sayaci panonun icinde montajsiz gonderirler. Siparisten once mutlaka konusulmali. Bir firma zaten daha teklif asamasinda sayaci ayri olarak teklif etmisse bilinki o firmanin sayac takma lisansi yoktur. Lisansli firma secmekte fayda var.
8. Panocu faz renklerine uymasi konusunda uyarilmali, cunku projede herhangi bir renk belirtilmez. Her faz icin ayri bir renk kullanmali. Eger kullanmayacaksa numarator ile her damara faz sirasi islemeli(L1,L2,L3, veya A,B,C gibi)
9. Eger panoda zaman rolesi varsa zaman dilimlerini verip programlamasini isteyebilirsiniz. Yeni tip zaman rolelerinde Flash bellek gibi bir anahtar gelmekte, role bir kere programlandiktan sonra bu anahtara program yaziliyor, eger herhangi bir sekilde program silinirse veya biri tarafindan degistirilirse bu anahtar ile otomatik cok kisa bir surede tekrar programlanabliyor.
10. Nakliye esnasinda sertifikalarin, pasaportlarin ve faturalarin pano icine konulmamasi istenebilir. Teslimattan sonra elden alinmasinda fayda var, sahada montaj esnasinda kaybolma ihtimali yuksek.
11. Panocunun unutmamasi icin dis kapagin ic kismina cep yapip pano acilim semalarini icine koymasi gerektigi hatirlatilmali.
12. Panocu imalata gecmeden once pano karkas boyutlarini gonderip sizden onay almasi gerekirki, pano odasi dizayni yapilabilsin.
13. Genelde vermezler ama teklifi onaylayip odeme yapmadan once panocudan, pano icinde kullanacagi butun malzemeleri gosterir spesifikasyonu istemekte fayda var.
14. Odeme konusu konusulmali, (onerim yarisi pesin yarisi teslimattan sonra)
15. Teslimat adresi konusulmali, nakliye ucretsiz olmali
16. Eger sahada gece calismasi yapiliyor ve gunduz calisma yok ise teslimat saatininde konusulmasinda fayda var.
17. Pano kapak yonlerine dikkat edilmeli. Pano kapaklari kacis yonunun tersine acilmali
18. Konusulan butun konulari iceren sozlesme mutlaka yapilmali. (ornek rusca sozlesme icin tiklayin)

Salih Becer - 2009 (St.Petersburg / Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...