25 Nisan 2010 Pazar

Pano acilimlarinda sik gorulen hatalar


Pano acilimlarinda sik gorulen hatalar

Gun gecmiyorki projelerde yeni bir hata ile karsilasmayalim, bugune kadar tanistiklarimi asagida bir liste haline getirdim. Cogu yazili bir kanun degildir...

1. Genel

- Sigorta kodlamalari ve linye numaralandirmalari sirali, anlasilir olmali
- Pano ismi mutlaka belirtilmis olmali
- Sigorta aciklamasi mutlaka belirtilmis olmali
- Pano kurulu gucu, talep gucu ve akimi belirtilmis olmali
- Atlama kablolari tipi, kesiti ve uzunlugu(yaklasik) mutlaka belirtilmis olmali
- Topraklama tipi mutlaka belirtilmis olmali
- Her linye icin faz durumu(tek faz, uc faz) ve faz numarasi(L1,L2,L3) belirtilmis olmali
- IP koruma sinifi mutlaka belirtilmis olmali
- 50A ve ustu salterlerde kisa devre akimi kesme kapasitesi belirtilmis olmali (tavsiye)
- Ayri bir tablo hazirlamaktansa linye kullanim mekanlari pano acilimina islenmeli(tavsiye)
- Yuklerin fazlara dagilim hesabi mutlaka islenmis olmali,
- Her panoda dagitim sigortalarinin %20'sinden az olmamak uzere rezerv otomat birakilmali (tavsiye)


2. Ana dagitim panolari'nda;

- Sayac marka ve modeli projede mutlaka belirtilmis olmali ve "Elektrik Kurumu" tarafindan onayli bir model olmali,
- Sayac icin ayri 3 adet, olcu aletleri icin ayri 3 adet akim trafosu olmali. Genelde sadece 3 adet gosterilir. (Bazi model sayaclar 100A'e kadar akim trafosuz calisabilir).
- Faz sinyal lambalari sigorta korumali olmamali (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Ana salter termik manyetik korumali, akim kesme kapasitesi %85'e kadar ayarlanabilir(50A ve ustu icin), kisa devre akimi kesme kapasitesi belirtilmis olmali,
- Sigorta kodlarina dikkat edilmeli, dagitim sigortalari kacak akim koruma salteri veya kesici olmamali, (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Baralarla ilgili genelde problem cikmaz ama, ilerde problem yasamamak icin bara kesit hesabinin projeye islenmis olmasi ve bunun kontrol edilmesinde fayda var.

3. Aydinlatma ve Priz Panolarinda;

- Aydinlatma linyesi sigortalari kacak akim koruma roleli olmamali (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Priz linyesi sigortalari mutlaka kacak akim koruma roleli olmali (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Aydinlatma linyelerinde gruplama ve haliyle kontaktor varsa, kontaktor ve pako salter tipi mutlaka belirtilmis olmali, (yoksa aydinlatma otomasyonu icin kontaktor secimi makalesine goz atabilirsiniz...)
- Aydinlatma linyelerinde gruplama varsa her grup icin sinyal lambasi konmasinda fayda var. (bu bir kanun veya kural degil, kendi tavsiyemdir!) (bu konu icin baslatilan tartismayi takip et...)
- Aydinlatma linyelerinde gruplama varsa ve haliyle kontaktor kullanildiysa anahtarlama semasi mutlaka eklenmis olmali,
- Aydinlatma linyelerinde gruplama varsa ve haliyle kontaktor kullanildiysa, kontaktor beslemesi icin bir otomat ayrilmis olmasina dikkat edilmeli, genelde unutulur.
- Eger reklam tabelamiz ve/veya vitrinimiz varsa bunlar icin zaman rolesi konulmasinda fayda var. (tavsiye)

4. UPS veya Jenerator Transfer Panosu

- Ayirici 4 kutuplu olmali, yani transfer durumunda notr'de ayirmali

- Manyetik alan ureten cihazlar UPS veya Jenerator uzerinden beslenmemeli. Ve eger bunlarin ekipmanlari sahada farkli yerlerde ise ana unite ve ekipmanlarinin ayni fazdan beslenmis olmasina dikkat edilmeli.
- Acil durum yonlendirme armaturleri kesintide yanan tip ise UPS veya Jenerator panosu uzerinden beslenmemeli. Surekli yanan tip ise problem yok beslenebilir.
- Yukun sebekedenmi yoksa UPS/Jenerator uzerindenmi beslendigini gosteren sinyal lambalari olmali
- Zayif akim sistemleri ve otomatik kapilar bu pano uzerinden beslenmeli(tavsiye)


5. MCC - Mekanik Kontrol Panolari


- Ana sigorta yaninda yangin durumunda komple panonun elektrigini kesecek kesici konulmali
- devami bir sonraki yazida


Salih Becer - 2009 (St.Petersburg/Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...

Pano siparisi verirken dikkat edilmesi gereken noktalar


Pano Siparisi Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Asagidaki hususlar projede gosterilmez, siparis vermeden once karar verilmeli, ve panocu uyarilmali,

1. Montaj tipi (ayakli pano  veya duvar montaj)
1.1. Duvar montaj ise siva alti veya siva ustu montaj
1.2. Ayakli pano ise, zemine onceden tugla ile ankraj yapilmasi unutulmamali, veya pano siparisi verilirken metal ankrajli verilmeli
2. Kablo giris-cikis yerleri (ustten veya alttan)
2.1. Ustten ise, su sizdirmamasi icin her kablo icin rakor siparis edilmeli (panocu nakliye esnasinda rakorlu pano kutusuna girmedigi icin, rakorlari ters takip yer kazanabilir, sahadaki teknisyenin panolar geldiginde kontrol edip ters takilmis ise yonlerini degistirmesi gerekebilir)
3. Aydinlatma, priz, ups/jenerator ve mcc panolarinda kablo giris yerleri ustte ise uste, altta ise alta her linye'nin her damari icin ayri ayri olmak uzere ayri renklerde klemens dusunulmeli. Bu klemensler uzerinde linye numaralarinin yazilmasi unutulmamali. Panonun montajini yapacak olan teknisyen icin muthis kolayliktir. Bu klemens sirasinin hemen ustunde klemensler ile rakorlar arasina kablo kanali istenmesi kablo karmasini onlemek icin faydali olacaktir.
4. Eger kaliteli bir pano isteniyorsa, panocuyu butun kablolarda kablo basligi(yuksuk) kullanmasi ve kablolarin kablo acma pensesi ile acilmasi istenebilir.
5. Panolar mutlaka cift kapakli olmali. Birinci kapagi acinca sigortalar, ikinci kapak acildiginda kablolara ve baralara dokunulabilmeli. Ic kapak mumkun oldugunca plastik secilmeli, metal ise topraklama jumper'larinin yapilmasi mutlaka istenmeli
6. Projede yazmiyor ise panocuya, pano karkasi IP koruma sinifi ve pano karkas markasi tercihi bildirilmeli.
7. Bazi panocularin sayac takma lisanslari yoktur, bu firmalar siparisten sonra sayaci panonun icinde montajsiz gonderirler. Siparisten once mutlaka konusulmali. Bir firma zaten daha teklif asamasinda sayaci ayri olarak teklif etmisse bilinki o firmanin sayac takma lisansi yoktur. Lisansli firma secmekte fayda var.
8. Panocu faz renklerine uymasi konusunda uyarilmali, cunku projede herhangi bir renk belirtilmez. Her faz icin ayri bir renk kullanmali. Eger kullanmayacaksa numarator ile her damara faz sirasi islemeli(L1,L2,L3, veya A,B,C gibi)
9. Eger panoda zaman rolesi varsa zaman dilimlerini verip programlamasini isteyebilirsiniz. Yeni tip zaman rolelerinde Flash bellek gibi bir anahtar gelmekte, role bir kere programlandiktan sonra bu anahtara program yaziliyor, eger herhangi bir sekilde program silinirse veya biri tarafindan degistirilirse bu anahtar ile otomatik cok kisa bir surede tekrar programlanabliyor.
10. Nakliye esnasinda sertifikalarin, pasaportlarin ve faturalarin pano icine konulmamasi istenebilir. Teslimattan sonra elden alinmasinda fayda var, sahada montaj esnasinda kaybolma ihtimali yuksek.
11. Panocunun unutmamasi icin dis kapagin ic kismina cep yapip pano acilim semalarini icine koymasi gerektigi hatirlatilmali.
12. Panocu imalata gecmeden once pano karkas boyutlarini gonderip sizden onay almasi gerekirki, pano odasi dizayni yapilabilsin.
13. Genelde vermezler ama teklifi onaylayip odeme yapmadan once panocudan, pano icinde kullanacagi butun malzemeleri gosterir spesifikasyonu istemekte fayda var.
14. Odeme konusu konusulmali, (onerim yarisi pesin yarisi teslimattan sonra)
15. Teslimat adresi konusulmali, nakliye ucretsiz olmali
16. Eger sahada gece calismasi yapiliyor ve gunduz calisma yok ise teslimat saatininde konusulmasinda fayda var.
17. Pano kapak yonlerine dikkat edilmeli. Pano kapaklari kacis yonunun tersine acilmali
18. Konusulan butun konulari iceren sozlesme mutlaka yapilmali. (ornek rusca sozlesme icin tiklayin)

Salih Becer - 2009 (St.Petersburg / Rusya)
Not : Yazar ismi ve kaynak belirtilmek sartiyla butun icerik kullanima aciktir...